Tapai adalah salah satu makanan tradisional yang dihasilkan daripada proses penapaian/peragian. Bahan utama proses membuat tapai adalah ragi. Terdapat pelbagai jenis ragi dan ragi yang digunakan dalam pembuatan tapai adalah ragi manis.
Ragi
Tapai biasanya dibuat daripada Ubi Kayu (tapai ubi) atau Beras Pulut (dinamakan tapai pulut). Ramai yang tidak tahu tapai bukan saja enak dimakan begitu saja tetapi ia boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.
Contohnya:
a) Tapai Goreng
Tapai ubi/pulut disalut dengan tepung kemudian digoreng.
~Tapai ubi goreng~
b) Tapai & Ais krim
Tapai boleh juga dimakan bersama dengan ais krim. Rasanya sedap masam-masam manis.
~ Tapai Ais-Krim~
c) Tapai santan
Tapai boleh dimakan dengan santan tanpa perlu dimasak santannya. Perah santan bersama air masak.
~ Tapai santan~
d) Tapai cendol
No comments:
Post a Comment